duurzaam

“Onze hond weet al lang dat er drinkwater in het toilet zit” LOESJE

Dromen van een leefbare wereld waarin plastic alleen gebruikt wordt daar waar het nodig is. Een wereld waar onnodig plastic vervangen wordt door alternatieven die Duurzaam zijn. Down to Earth en luisteren naar wat de wijzen van oude volken ons te vertellen hebben. Voor de aarde, voor elkaar, voor onszelf. Ontdekken dat Duurzaam leven grondstoffen bespaart en tegelijk het tegenovergestelde van Duur betekent. Ontdekken ook dat er Discipline voor nodig als je zoveel mogelijk zonder plastic door het leven wil gaan.

Een DIY (Do It Yourself) was nog nooit zo gemakkelijk wat betreft het maken van vloeibare zeep. Ik vul er mijn zeeppompjes voor in het toilet en de keuken mee. Maar het is natuurlijk ook bruikbaar voor een navulling van een lege fles gel voor onder de Douche na het sporten.

Eenmaal op Dreef met het vermijden van onnodig plastic komt er af en toe ook een ander idee voorbij fietsen. Heel Duurzaam: mijn eigen gecreëerde Drie-eenheid, te weten: 1. de waterkoker, 2. de plantengieter en 3. de thermoskan. Omdat onze verwarmingsketel op zolder staat, duurt het zo’n twee liter (!) water per keer (!) voordat er een beetje warm water uit de keukenkraan komt. Drie liter water verder is het pas heet. Dat is drie liter schoon Drinkwater achteloos door de goot. De watergieter staat achter de kraan en gebruik ik voor elk mogelijk alternatief om de kraan niet aan te hoeven zetten.

Wat ik doe is het volgende. Als ik een ruime hoeveelheid warm water nodig heb voor de schoonmaak, gebruik ik water uit de waterkoker gemengd met wat water uit de plantengieter. Het water uit de gieter vul ik zolang mogelijk met water uit de regenton. Het water uit de gieter is voor de planten, maar ook om bijvoorbeeld aardappels mee schoon te maken of een vieze pan even voor te weken. Hiermee bespaar ik water, energie en geld, nog een Drie-eenheid waar ik blij van word. Het blijkt namelijk een behoorlijke slurper te zijn om een verwarmingsketel steeds opnieuw aan het werk te zetten om warm water uit de kraan te laten stromen. Drievoudige besparing op water, energie en gas.

Al het water wat ik kook gaat sowieso in de thermoskan. Dit water gebruik ik niet alleen voor een lekker kop thee of koffie, maar ook voor kleine klusjes tussendoor, denk aan het even schoonmaken van de tafel, het aanrecht, het kookgedeelte of andere kleine oppervlakken die een warm Doekje verdienen. Kwestie van kleine moeite, groot plezier en het kost geen Drol. In het toilet is wat dat betreft nog een hele wereld te winnen.

www.favelapainting.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *