een tandje lager

Een ander ding is tandenpoetsen. De allereerste keer dat ik naar een mondhygiëniste ga vertelt ze mij dat ook zonder tandpasta het prima poetsen is en wel het liefst met een zachte tandenborstel. Ik vind het echter wel lekker fris ruiken die tandpasta. En hoe zit het eigenlijk met fluor? Kan ik deze plastic tube ook verwijderen van de plank? Ik vind een recept op internet voor eigengemaakte tandpasta (goeie kokosolie, baking soda, keltisch zeezout en pepermuntolie). Het is wel echt even wennen wat betreft smaak en substantie, maar mijn gebit voelt na tijd schoon en glad. Ik lees echter tegenstrijdige berichten over het schurende effect van baking soda en besluit dit af en toe te gebruiken tot dat ik de mening van mijn tandarts en mondhygiëniste hierover gehoord heb. Wat ik in mijn zoektocht naar goede mondhygiëne verder tegenkom is oilpulling. Een stevig kwartier ’s ochtends je mond spoelen met een eetlepel olie (sesam- of zonnebloemolie), uitspugen (afvalbak), naspoelen met zout water en je tanden poetsen. Omdat ik toch in de experimenteer- en probeerstand sta, doe ik dit nu een week of twee. Het ritueel valt me reuze mee en ondertussen smeer ik mijn broodjes, zet thee etc. De tandaanslag is iets verminderd en mijn gebit voelt glad aan. Als bij het eerstvolgende bezoek mijn mondhygiëniste werkeloos in mijn mond gaat staren, weet ik dat het daadwerkelijk bijdraagt aan een schoner gebit. Los daarvan weet ik nu al dat ik dit voor mij niet elke dag haalbare kaart is, want het valt niet echt een sociaal gebeuren te noemen. Wordt vervolgd.

En zo gebruik ik zomaar ongemerkt voor het dagelijks gebruik een stuk minder onnodig plastic in de badkamer en het toilet. Ik ben nog op zoek naar een tandenborstel van bamboe die ook lief is voor mijn portemonnee. Zoals gezegd, het moet leuk en betaalbaar blijven. Op naar het volgende vertrek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *