energie

“Energy flows where attention goes” Rhonda Byrne

Einstein leert dat met het doorbreken van gewoontes veranderingen tot stand gebracht kunnen worden. Neil Armstrong besefte het al. Als Eerste mens op de maan wist hij dat Eén kleine stap voor de mens een grote sprong voor de mensheid zou betekenen. Om mijn Ecologische voetstap te verkleinen moet ik tegelijkertijd wel een Eerste stap zetten.

Mijn aandacht gaat naar de ‘plastic’ zee. Het afval wat (on)gezien in het water verdwijnt. De troep die op het strand aanspoelt. Ons eenmalig onnodig gebruik van plastic waar zoveel Energie in is gestopt. Wat zijn we aan het doen met zijn allen? Staat de Economie in dienst van de mensen of zijn de mensen uitgeleverd aan de Economie? Sowieso interessant om het verschil tussen de termen Economie en Ecologie eens onder de loep te nemen.
Het woord Eco komt uit het Griekse oikos: huis. Ik vind op de Etymologiebank een interessante definitie van Economie uit 1754: “huishoudkunde, huishoudelykheid, goed overleg, spaarzaamheid”. Klinkt als ‘goed voor de portemonnee’. Verder vind ik bij het woord Ecologie: “wetenschap van wisselwerking tussen organisme en omgeving”. Vanuit het sociaal aspect heeft zich dit ontwikkeld tot ‘goed voor het natuurlijke milieu’. Het is een uitdaging van deze tijd om beide met elkaar te verenigen. Qua term staan ze in ieder geval niet ver van elkaar af.

In mijn eigen kleine huishouding merk ik dat mijn activiteiten ten behoeve van de natuur tot nu toe ook goed voor de portemonnee zijn. Met het geld wat ik bespaar kan ik soms wat duurdere, plaatselijke en biologische produkten kopen, wat de gezondheid ten goede komt. En dat is dan weer beter voor mijn eigen Energiehuishouding.

Een prettige bijkomstigheid van dit alles is dat Eenvoud om de hoek komt kijken. In de supermarkt loop ik de plastic verpakkingen zoveel mogelijk voorbij en in een ‘gewone’ winkel zul je mij niet vaak meer vinden. Als je uitgaat van de basisaankopen is ‘keuzestress’ een woord dat je uit je vocabulaire kunt schrappen. Zuinig zijn met Energiebronnen en daar tegelijkertijd veel Energie voor terugkrijgen is een win-win-situatie voor mens en milieu als je het mij vraagt. Maar dat kan ik natuurlijk niet in mijn Eentje. Gelukkig zijn heel veel mensen Enthousiast en Energiek bezig om juist nu het tij te keren.

2 Comments

    • Ah, dank je wel. Ik merk dat er heel veel mensen bezig zijn met transitie en met nog veel meer ervaring dan ik. Zij inspireren mij en zo samen kunnen er veel vernieuwingen plaatsvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *