focus

“The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new” Socrates

Fietsen is mijn ding. Ik ben Fan vanaf mijn allereerste groene vouwfietsje, met zo’n hoog stuur, via een serieuze Koga Myata racefiets naar mijn oerdegelijke Gazelle zonder Fratsen en Franje. Niet dat ik hele einden fiets. Maar het gevoel van vrijheid, de wind door mijn haar, de zon op mijn huid. Het snel verplaatsen langs straten waar auto’s niet kunnen komen. Door weer en wind. Fris en Fruitig.

Onderweg zie ik vaak afval liggen. Soms maak ik Foto’s, soms pak ik wat op. Fruit in de vorm van een appel, kom ik regelmatig tegen en kieper ik in mijn Fietstas voor het konijn. Zo heb ik ondermeer een zadeldekje, een bagagespin, een stoffen tasje, een aantal postelastieken en een oud Coca-Colablikje onder mijn hoede genomen. Verweesd afval, door de eigenaar verloren of achteloos op straat geworpen, een tweede leven geven. Ik voel me er goed bij.

Mijn Focus gaat van onnodig plastic al snel naar de afvalproblematiek in zijn geheel. Het is zelfs zo dat ik heel selectief geworden ben met het aanschaffen van nagelnieuwe spullen. Dat kun je een soort van Fanatiek ‘afval’len noemen, je kunt ook zeggen dat ik net op tijd ontsnapt ben uit de escaperoom met als thema de Woekervloek. Het Filmfragment van Harry Potter in de kluis van Bellatrix van Detta helpt mij bij de les te blijven.

Ondertussen ben ik ook Fanatiek aan het aflossen op onze aflossingsvrije hypotheek. Na een aantal jaren een woekerpolis te hebben gehad stel ik orde op Financiële zaken. Vrij om af te lossen wanneer ik dat wil op weg naar een Finish vrij van schulden. In die zin ben ik ook bezig met een Financiële ‘afval’race en ontsnap ik ook hier nog maar net aan de Woekervloek. Het ‘afvallen’ van nieuwe spullen en oude schulden blijken elkaar in de praktijk erg te versterken en verleggen de Focus gaandeweg op een nieuwe manier van leven.

En wat vindt mijn Familie hier nu eigenlijk allemaal van, te weten man en kind? De afvalcontainer is na twee weken slechts voor een kwart gevuld, soms worden bepaalde koekjes gemist, maar voor de rest liften ze lekker mee op weg naar een bestemming zonder nodeloos afval. Zelf zijn ze er verder niet zo heel erg mee bezig en dat is soms wel eens Frustrerend. Tegelijkertijd helpen ze mij met de benen op de vloer te blijven als ik te ver doorschiet in hun ogen of helpen ze mij waar nodig. En dat is toch wel heel Fantastisch. Feit is dat een kleine verandering in je Focus een wereld van verschil kan maken. Plastic Free July.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *