gebeurd met de geur

Deodorant. Wat te doen met deodorant? Ik denk de ideale vervanger gevonden te hebben voor frisse en ademende oksels: een blokje aluin. Verpakt in een kartonnetje, goedkoop, reukloos, geen vlekken. Ik moet er wel even aan wennen, maar het resultaat mag er wezen… Totdat ik iemand spreek, die mij uitgebreid vertelt over het gevaar van aluminium in deodorants. De woorden dementie, kanker, hormoonverstoring en onderzoek vallen en hij wijst mij erop dat een blokje aluin puur aluminium is. Ik krijg ter plekke even een Anton Dingeman-momentje (Pieter Geenen/Trouw):

Wat is nog goed en wat niet? Een collega van mij vertelt dat ze nooit deodorant gebruikt. Op dat moment, helemaal klaar met de rotzooi die in verzorgingsprodukten gestopt wordt met mogelijke effecten op de gezondheid, besluit ik het ook maar te proberen. Geen deodorant meer. Ik ben tenslotte niet iemand die overmatig transpireert. Alleen op een aantal spannende dagen gebruik ik in het begin toch nog mijn blokje aluin. En verrassend genoeg gaat het eigenlijk best goed. Meer dan goed zelfs. Heb ik me al die jaren die deo gewoon aan laten praten? En is het misschien wel veel gezonder en natuurlijker om de poriën niet dicht te smeren of te spuiten? De afgelopen maand heb ik niet één keer ook maar iets onder mijn oksels gebruikt. Tijdens een warm moment doe ik wat vloeibare zeep op een nat w.c. papiertje, kleddertje onder de armen, even laten drogen, weer fris en fruitig. Nu is het momenteel zomer en makkelijk om te doen. Ik ben benieuwd hoe dit in de winter gaat en of ik de deodorant definitief aan de kant zet. De DIY deodorants lokken mij niet echt aan. Of te irriterend voor de huid, of te vettig zodat er vlekken in de kleding kunnen komen. Bij Lush (alweer) zijn er verpakkingsvrije deodorants op natuurlijke basis verkrijgbaar. Hier ligt nog een kans voor dagen waarop ik toch graag wat wil gebruiken (het lijkt wel een verslaving). De plastic sticks en de aluminium spuitbussen komen er wat mij betreft in ieder geval niet meer in. De aluin gebruik ik alleen nog waarvoor ik het oorspronkelijk gekocht heb: als beitsmiddel om wol te verven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *