het één en het ander

Geen warmte zonder kou, geen rust zonder chaos. Geen buiten zonder binnen, geen wit zonder zwart. Het één is het tegenovergestelde van het ander en tegelijkertijd kan het één niet zonder het ander. Het leven bestaat uit ogenschijnlijke tegenstellingen die in onderlinge samenhang blijken te zijn verbonden. Twee kanten van een zelfde medaille.
Op het kantelpunt van de medaille vindt beweging plaats. Het mes snijdt aan twee kanten. Een dubbeltje op zijn kant. Welke kant rolt het kwartje op? De beweging zorgt voor reuring, het maakt het leven de moeite waard. Het kan inzichten brengen en voor ontwikkeling zorgen.

Kies je voor het één, dan sluit je iets anders uit. Maar is dat wel zo? De koude douches die ik neem blijken uit te monden in het tegenovergestelde, namelijk warmte in mijn lijf. Bij het wegdoen van spullen omarm ik de leegte en krijg ik er volheid voor terug. En ik vraag me af of dat voor alle gebieden geldt. Als ik het donker omarm, ontvang ik dan het licht? Minderwaardigheid.. waarde? Chaos.. rust? De dood.. het leven? Het gaat om een vorm van acceptatie ontdek ik. En om, ook als dat lastig is, er een relatie mee aan te gaan. Die twee samen maken ruimte voor het tegenovergestelde.

Ondertussen schrijf ik veel. En filosofeer ik nog even door. Want wat is een schrijver zonder lezer? Een arts zonder patiënt? Een zanger zonder publiek? Een ondernemer zonder klanten? Een politicus zonder kiezer? En ga zo maar door. Ook hier is een wederzijdse acceptatie én onderlinge relatie nodig om een samenhang te bewerkstelligen. De wisselwerking tussen de verschillende groepen wordt momenteel erg gemist. En tegelijkertijd bedenken mensen allerlei creatieve mogelijkheden om elkaar toch te kunnen blijven ontmoeten. Zou het zo zijn dat het één het ander juist versterkt?

In deze Coronatijd merk ik dat de Bijrol bijenwasdoeken minder verkocht worden, want het verkooppunt gesloten. Gelukkig zijn de bijenwasdoeken nog steeds online aan te schaffen bij de GroningenStore van de VVV. De stilstand van de afgelopen tijd heeft mij beweging gebracht. In de ontstane ruimte zijn nieuwe ideeën aan het borrelen. Er is het één en het ander gaande.

6 Comments

 1. Sjoukje

  Er is het een en ander gaande……dit maakt nieuwsgierig 🤨 En wat een prachtig proces van de leegte naar volheid. Het opruimen en ont spullen brengt je dus veel…..
  Fijn om te lezen

 2. Mona

  Mooi verwoord. Wat betreft de Bijrol, wij doen boodschappen bij de boerderij winkeltjes die ook zulk soort artikelen verkopen. Er staan allemaal handmade producten. Misschien ook voor jou iets bij je in de buurt? Hier heb ik ze nog niet gezien en deze winkels zijn in trek. Zie gemeente Delftland een mooie omgeving in het drukke Zuid Holland.
  Groetjes Mona

 3. Mona

  ….. en een kop koffie met appeltaart smaakt lang zo lekker niet zonder eerst geploeterd (kunst) te hebben. Van een klein dipje naar voldoening. Het een kan niet zonder het ander☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *