ja/nee

‘Nee’ zeggen tegen iets is op een dieper niveau ‘ja’ zeggen tegen iets anders. ‘Nee’ is niet het tegenovergestelde van ‘ja’, het komt eruit voort.
Uit: ‘Ja’ – omdenken als levenshouding’, Berthold Gunster.

Bij de Jaarwisseling keek ik vol verwachting uit naar een ‘bijzonder jaar‘. Een kleine woordspeling met het oog op de bijenwasdoeken. Ik kon op dat moment niet vermoeden hoe bijzonder dit jaar werkelijk zou worden. En het is nog niet eens voorbij. Het jaar 2020 wordt een Jaar die wereldwijd iedereen zal bijblijven, als een jaar waarin alles wat gewoon was ineens bijzonder blijkt te zijn.

Persoonlijk ben ik bezig met een soort van Jawisseling. Als ik ‘nee’ zeg tegen nieuwe spullen, waar zeg ik dan ‘Ja’ tegen? Voor mezelf weet ik het wel. Met betrekking tot anderen vraag ik me af hoe ik dat vorm moet geven t.a.v. de aanschaf van kadootjes. Op een enkele uitzondering na, is het me gelukt. Niet uit krenterigheid of besparing, wel uit de motivatie om beter om te willen gaan met dat wat er al is.

Ik merk gaandeweg dat ik steeds kritischer word en het voor mij niet fijn meer voelt om nieuwe spullen aan te schaffen. En ben ik misschien stiekem een beetje Jaloers op mensen die niet overal zo bij stil staan. Mis ik de spontaniteit. Maar van wat eigenlijk? Van impulsaankopen waar ik later toch van denk, waarvoor, waartoe, waarom? Deze mis ik in wezen als kiespijn. De Jager in mij kan zelfs in een Jubelstemming verkeren wanneer hij op Jacht naar een passend present bij de kringloop een Juweeltje scoort. Ik merk dat mensen om mij heen rekening met mij houden en proberen zonder plastic bij mij aan te komen. Dat vind ik super en tegelijk ongemakkelijk; ik zou willen dat iedereen zich ontdoet van onnodig plastic en vind tegelijk dat iedereen zijn eigen keuzes mag maken.

Het Jeukt, die nieuwe spullen. Deze Julimaand stimuleert mij orde op zaken te stellen, hoe ver ben ik inmiddels en wat kan ik nog meer doen? De Jawisseling betekent een ‘nee’ tegen oude gewoontes. En tegelijk een ‘Ja’ op alles wat er ‘gewoon’ is, dit koesteren en onderzoeken op nieuwe mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *