niets

alles is gedaan
niets helpt
doe niets

overal komt narigheid van
nergens is vrede
wees nergens

iedereen heeft haast
iedereen is ongeduldig
niemand heeft tijd
niemand is volmaakt

wees niemand

Freek de Jonge

Dingen die Niets kosten zijn vaak het leukst: samenzijn met familie of vrienden, een eind wandelen of fietsen, tuinieren, een goed boek, filmpje kijken, zingen, dansen, vul het maar in. Wat Niets extra’s kost is koken met restjes of restjes gaan koken. En zo belandt er ook bijna Niets bij het afval.

Ik koop geen koeken meer die in plastic verpakt zijn. Je kunt mij Naïef noemen, want op de wereldschaal van koekjes zal Niemand hier van opkijken. Ik zelf noem het Nieuwsgierig, omdat ik oprecht benieuwd ben hoe ver ik kan gaan. Ik bak koek(jes) met hele eieren, maar ook met alleen eiwitten of alleen eidooiers. Voornamelijk omdat ik Nul komma Nada wil weggooien en ik niet altijd zin heb aan gebakken ei. Kwestie van appeltje eitje en een verrassende lekkernij.

Even Nuanceren. Onnodig plastic, onnodig afval, wat is dat Nu eigenlijk? Wat is Nodig en wat is onnodig? En is dat voor iedereen gelijk? Dat geeft stof tot Nadenken. Medisch materiaal is bijvoorbeeld Nodig; in plastic vacuüm verpakt: Nodig. Als ik Nodig moet heb ik toiletpapier Nodig. Dit zit in plastic: Onnodig. Tandenstokers: Nodig. In een plastic doosje: Onnodig. De Natuur is met beide Niet blij. Maar Nieuwe ontwikkelingen zijn gaande en Nodig. Verder zijn er veel Nieuwe uitvindingen in de maak. Als de Nood aan de man is kan er veel. Dat is iets wat Niet te Negeren valt en stemt me hoopvol voor de toekomst. Met Negatief denken valt Niets te beginnen.

Voor Niets gaat de zon op. Wees Niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *