snelcursus mondkapjes DIY

Nederland is op oorlogssterkte lijkt het wel. De termen liegen er niet om. Bestrijding, opschalen, noodmaatregelen, crisisberaad, repatriëring, samenscholingsverbod, lockdown, etc. Het Corona-virus is de onzichtbare vijand die bestreden wordt. Wereldwijd. Met inzet van een nieuw leger: de zorg. Daar is heel veel man-, vrouwkracht voor nodig. Het volk wordt gevraagd zoveel mogelijk onder de radar te blijven om het beheersbaar te houden voor het zorgend personeel. Ook het materieel moet op orde gebracht worden. Er is een tekort. Noodoproepen gaan de wereld in.

Mijn idee: samen de zorg ondersteunen zoveel we kunnen. Blijf binnen is het devies. En wat doe je dan met al die ‘vrije’ tijd? Mocht je altijd al eens het idee gehad hebben: ik wil leren naaien, dan is dit je kans: een snelcursus mondkapjes. Voor de zorg, voor je zelf, voor je buren. Níet dat het volledige bescherming biedt tegen het Corona-virus. Wél om de kans te verkleinen dat iemand anders besmet wordt en om een signaal af te geven: houdt afstand!

Benodigdheden: karton, schrijfpen, dunne lakenstof 100% katoen (mag ook met een kleurtje), schaar, knopspelden, naaimachine, naaimachinegaren, naaimachinenaalden. En biaisband, lintjes, platte veters, elastiek.

Vooraf een tip voor als je de smaak te pakken krijgt en nog veel meer wilt maken: Werk in serie. Eerst alles aftekenen. Dan alles knippen. Spelden. Naaien. Etc. Er is veel tijd te besparen door één handeling achter elkaar uit te voeren. Denk daarbij vooral ook aan kettingnaaien. En heel belangrijk: Werk met schone handen en schone materialen!

Voorbereiding. Knip 2 stukken karton van 19cm x 21cm voor de buitenkant en 19cm x 18cm voor de binnenkant. Leg het karton op de stof en trek met een pen het karton om. Kies een kleurtje voor de buitenkant en wit voor de binnenkant. Knip de lapjes uit. Knip bandjes van 45 cm elk. Per lapje heb je 4 stuks nodig.

Uitvoering. Leg de twee lappen op elkaar en zet in het midden een speld. Stik de naad dicht. Stik zoompjes in onder- en bovenstof. Vouw de omslag (voor het filter) om en zet in het midden vast met een speld. Zet in de hoeken op de witte stof 4 bandjes met spelden vast. Leg de vrolijke stof erover heen en verplaats de spelden. Stik de zijnaden. Op de plek van de bandjes even heen en weer stikken. Knip de 2 hoekjes schuin af. Keer het mondkapje binnenste buiten. Maak 3 plooien en zet ze in het midden vast met 3 spelden. Stik de zijnaden. Pers de mondkapjes met het strijkijzer.

Voor je het mondkapje gebruikt je handen goed wassen. In de opening is ruimte om een filter te plaatsen. Je kunt hiervoor een papieren zakdoekje gebruiken. Na gebruik het zakdoekje weggooien. Het mondkapje na gebruik uitkoken in een pan met heet water, oprollen in een schone theedoek, uithangen en laten drogen voor de volgende dag.

Deel deze snelcursus zo veel als je kunt in het kader van jouw zorg, mijn zorg. Er zijn diverse methoden in omloop, dit is er één. Zoek of maak zelf leuke lapjes, geniet van het creëren en deel de mondkapjes uit in jouw omgeving. Denk aan de huisartsenpraktijk, de thuiszorg, etc. Kijk en informeer zelf wat waar nodig is. En als je erop uit moet: Doe alsof je zelf het virus hebt, houdt afstand. Draag een mondkapje in een omgeving waar meerdere mensen zich bevinden. Help het zorgleger zorgen. Letterlijk een kwestie van leven en dood. Jij maakt het verschil. DIY, Do It Yourself. Uch, uch, uch.

GEEF DE ZORG LUCHT !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *