x-factor

“Each generation imagines itself to be more intelligent than the one that went before it, and wiser than the one that comes after it”
George Orwell

Ik maak deel uit van ‘generatie X‘, ook wel geduid als ‘generatie niX‘ of ‘de verloren generatie’. Ik herken me niet in de beschrijving. Lees bij andere generaties ook negatieve duidingen waar niet veel mee aan te vangen valt. Het schept een denkbeeldige kloof tussen mensen alsof ieder van een andere planeet afkomstig is. Van welke generatie je ook deel uitmaakt, het is aan ieder voor zich vermoed ik om een brug te bouwen tussen het (achterliggende) verleden en de (gedroomde) toekomst. Elke generatie kent zijn eigen uitdagingen en staat voor een X-aantal problemen die om oplossingen vragen. Waarbij je van tevoren niet weet welke oplossing de echte X-factor zal hebben.

Met betrekking tot het afval proces heb ik een X-aantal oplossingen ingevoerd. Elk apart geen hemelbestormende initiatieven, maar gezamenlijk toch zeker zorgend voor de X-factor in het terugdringen van het dagelijks plastic afval dat ongemerkt in huis sluipt.
X eigen bakjes meenemen (vlees, fêta, mozarella, salade etc.)
X eigen (plastic) zakken meenemen (aardappels, sla, andijvie, spinazie etc.)
X eigen stoffen tasjes meenemen (brood, koek(jes), fruit etc.)
X eigen bijenwasdoek meenemen (kaas, koek)
X (eet)waren op de (streek)markt kopen
X eetbare planten in de tuin laten groeien
X eigen mok meenemen naar het werk
Het is een begin en geen hogere wiskunde: 7X tot de macht oneindig=niX.

Naast het terugdringen van deze plastic huissluipers staan als eerste op mijn verlanglijst:
X een regenton aan de regenpijp
X een wormenhotel

En ondertussen doe ik zoveel mogelijk met wat ik zelf in huis heb en wat er in de omloop is bij de kringloop, marktplaats etc. Bewaar ik plastic bakken en zakken als ware het goud. Maak ik mijn eigen schoonmaakmiddelen voor huis en lijf. En ga ik stap voor stap verder op het pad dat ik ingeslagen heb. Kleine stapjes wel te verstaan om ze als gewoontes mijn leven in te laten sluipen.

Deze leefwijze is niet de meest gangbare en meest gemakkelijke weg in de maatschappij waarin we leven. Om het vol te houden heb ik dan ook het meest aan de echte X-factor in het kwadraat.
X mijn schrikbeeld voor ogen houden: Harry Potter en de Woekervloek.
X mijn voorbeelden op de voet volgen: de pioniers, de inspirators, de voorlopers door alle tijden heen. Die dingen voor elkaar gekregen hebben waarvan men zei dat het niet kon. Die dingen voor elkaar aan het krijgen zijn met het motto ‘iksie, iksie, wat jij niet ziet’ voor ogen. En ineens denk ik, generatie niX, daar kan ik wel wat mee. Alle generaties op één bult en tegelijkertijd de afvalbult verkleinen. Omdat we meer overeenkomsten hebben dan we beseffen, al was het alleen maar omdat we samen één planeet delen. En omarm ik ‘generatie niX‘ vanaf nu als een geuzennaam.

XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *