zomaar een blauwe maandag

Vandaag is het de derde maandag in januari die sinds 2005 de betwiste titel heeft de meest deprimerende dag van het jaar te zijn: Blue Monday. Met de donkere dagen in de zak en goede voornemens die maar niet lukken kan het behoorlijk somberen. Een zwarte hond die je meetrekt het moeras van de depressie in, waar je met zware stappen maar amper uit kunt ontsnappen. Anno 2021 is er op het eerste oog weinig waar je echt vrolijk van kunt worden als je kijkt naar wat er in de wereld gaande is. Tegelijkertijd is er op dat niveau ook maar weinig waar je zelf controle op uit kunt oefenen. En vraag ik me vooral in deze tijd af, wat het meest belangrijk is en wat kan wachten…

Iets op een blauwe maandag voor elkaar krijgen betekent spreekwoordelijk dat je iets in een kort tijdsbestek hebt gedaan. Zo ben ik gisteravond met een collage begonnen: een vision board voor het jaar 2021. Waar sta ik en waar wil ik naar toe? Een beetje laat aangezien het jaar al ruim begonnen is, maar een uitstekend middel om op Blue Monday de somberte te lijf te gaan met kleur en inspiratie. Al bladerend in tijdschriften kom ik woorden tegen die me aanspreken. En afbeeldingen. Bij het maken van de collage laat ik me leiden door de woorden ‘Stilte’, ‘Hou het simpel’, ‘minimalisme’, ‘Vier de vrijheid’ en ‘Levenslust’.

Het punt is: ik bewaar teveel. Spullen wel te verstaan. Overal zie ik (creatieve) mogelijkheden in en overal kleven herinneringen aan. Precies twee weken geleden keek ik naar The Minimalists ‘Less is Now’. En ik ben begonnen met de uitdaging die de heren aan het eind van deze (nieuwe) documentaire voorstellen. Elke dag het aantal items van de betreffende datum wegdoen. Voor vandaag zijn dat er 18 stuks. Waarom ik het doe? Ik wil rust en ik wil ruimte. In het huis en in mijn hoofd. Of het mij lukt? Zeker weten. Of het mij een echte Minimalist maakt? Geen idee. Maar ik wil wel stappen zetten. Om ruimte vrij te maken voor de zaken waar ik echt blij van word. Om mijn levenslust een oppepper te geven. Mijn innerlijke vrijheid te vieren.

Wat ik merk tot nu toe is dat er langzaam maar zeker een stroompje op gang komt. Ik schrijf elk item op om het aantal te controleren. Want ik houd me niet echt aan het aantal per dag. Ben ook pas op dag 4 begonnen. De kerstboom weer terug in de tuin geplant en de kerstspullen meteen uitgezocht. Soms sla ik een dag over. Soms bikkel ik een paar uurtjes lekker door. In deze maand die 31 dagen telt moeten er uiteindelijk 496 spullen het pand verlaten. Ik maak vóór en ná foto’s. Het voelt een beetje als een sport, een uitdaging ook. Hoe ver kan ik gaan?

Binnen twee weken ben ik inmiddels 177 items lichter. Van alle tijdschriften uit het hele huis heb ik twee stapels overgehouden. Eén stapel om inspiratie uit op te doen. En één stapel om creatief mee te werken. En zo vind ik zomaar ineens de rust en de ruimte om op een blauwe maandag mijn vision board voor 2021 af te maken. Omdat expressie het tegenovergestelde is van depressie aldus Edith Eger. Misschien is Blue Monday wel dé uitgelezen dag om je voor te stellen wat je de komende tijd nodig hebt om je goed te voelen. Elke blauwe maandag voldoet trouwens.

4 Comments

  1. Sjoukje

    En op de dinsdag na blue Monday lees ik jou blog….en ik zie het helemaal voor me. En Rene Gude heeft echt een punt….Expressie is het tegenovergestelde van Depressie. Jouw dagen zijn gevuld en jullie woonhuis een ruime plek en van alles wat je tegen komt en weggooit een foto maken is een prachtige manier van ont spullen

    • Dankjewel! Ik kwam erachter dat niet René Gude maar Edith Eva Eger het punt van expressie als tegenhanger van depressie aangaf. Ik heb het aangepast en onder de link kun je nu een interview met haar aantreffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *