aanhaken en verbinden

Afgelopen drie jaar in de schoolbanken gezeten. Diploma gehaald: Coach Beeldend. Tot de zomer workshops gegeven, dingetjes uitgeprobeerd. Me verdiept in de zakelijke kant van mijn eigen bedrijf. En me vervolgens ‘stil’ laten vallen. Omdat ik het even niet meer wist. Mezelf neerzetten in een schreeuwerige samenleving zonder zelf te gaan schreeuwen. Op zoek naar ‘the shape of my heart‘ om zo maar te zeggen. Gecreëerd, gelezen, getuinierd, muziek geluisterd, van de zon genoten, opgeruimd en zo meer. Van alles, behalve plannen maken. Stil proberen te worden van binnen en dat valt niet mee met zoveel gedachten en emoties die telkens weer spelen in het leven van de dag. Een komen en een gaan. Mijn ongeduld en verwachtingen beteugelen. En daardoor weer open staan voor wat er op mijn pad komt. Voelen waar het voor mij klopt en waar niet.

En viel mijn oog op een burgerinitiatief die in de zomer 2018 De Allergrootste Deken van de Wereld wil neerleggen in Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Het streven is om 10.000 gehaakte éénpersoons dekens (1.40m x 2.00m) te verzamelen. Het doel van het burgerinitiatief is het verbinden van mensen, het resultaat is een deken. Na deze uitdaging worden de dekens geschonken aan diverse goede doelen die de dekens uitdelen aan mensen die aandacht en/of een deken nodig hebben. Inmiddels zijn er al duizenden dekens gehaakt in binnen- en buitenland. Op de Facebooksite van De Grootste Deken van de Wereld zijn de resultaten te bewonderen en worden de initiatieven gedeeld.

Die dekens visualiseren de KRACHT, WARMTE, VERBINDING, KLEUR en DIVERSITEIT van een samenleving. Daar gaat het kloppen bij mij. Persoonlijk verbind ik me ook nog met mijn textiele roots: mijn oma haakte heel wat af en mijn moeder, coupeuse, was er ook niet onbekend mee. De laatste had een mooi gedicht (auteur mij onbekend) waaraan ik meteen moest denken.

De wereld kan wel wat van bovenstaande vrouwenkracht gebruiken en dus sluit ik me graag bij het burgerinitiatief aan. Elk verloren minuutje haak ik weer een lapje. En de komende tijd ga ik meer mensen daarvoor enthousiast maken want de uitdaging ligt er nog steeds. De teller staat op 4210, nog een aantal te gaan t/m mei 2018. Daarbij is het niet gezegd dat alleen vrouwen hierbij betrokken zijn. Zo haalt Veenstra Transport de dekens op in diverse Nederlandse steden, worden de dekens van Malta meegenomen met een het “aardappelproject” uit LWD2018 en worden er steeds meer lapjes en dekens ingeleverd bij de bibliotheken. De Gemeente Leeuwarden heeft een perfecte opslagruimte geregeld waar studenten Transport&Logistiek van het ROC Friesland College uit Heerenveen gaan zorgen voor inname, registratie, labeling, opslag, transport en de logistiek.

De twee vrouwelijke initiatiefneemsters Esmeralda de Vries en Monique van der Hoek staan hun mannetje en zetten het vierkantje van 10cm x 10cm om in zo’n 5 voetbalvelden vol verbinding. Mannen, vrouwen, studenten, kinderen… van jong tot oud zijn velen bij dit mooie project betrokken. Ben je, net als ik, enthousiast geraakt en wil je ook aanhaken? Ga dan voor meer informatie naar www.facebook.com/GGDW2018 of stuur mij een berichtje. Als je niet zelf wilt haken, dan kun je ook garen of haaknaalden beschikbaar stellen. Hoe dan ook, hou je haaks!

4 Comments

 1. Hallo Anja, Wat leuk dat jij je hebt verbonden met de Grootste Deken van de Wereld.
  Ik ben al vanaf januari actief zie evt Facebook Haakaan bij et sleutelkruid.
  Kun e zien wat wij tot nu te hebben gemaakt en tja ik ben de aanjager/aanstichster hier in Oosterbeek en omgeving.
  In nov ben ik op vrijdag en zondag de creabeurs in Utrecht en help Monique wie weet heb je tijd en zin om ons te bezoeken.
  Heel veel succes en tips nodig je weet me tevinden.
  lieve groetjes Sylvia

  • Ha Sylvia! Door o.a. jouw actie bij het Sleutelkruid werd ik enthousiast voor dit project. Ik heb ook het boek ‘Het Sleutelkruid’ van Paul Biegel gelezen en werd geraakt door het thema om het vuurtje bij elkaar wakker te houden. Tips kan ik zeker gebruiken en ook help ik graag mee op Kreadoe begin november. We hebben contact!

  • Hej Arnold, Dank je wel. En wat leuk dat jij aan wilt haken! Ik heb wel een aantal ideeën. Misschien kunnen we de buurmannen enthousiast maken.. hoe leuk zal het zijn om een echte mannendeken deel uit te laten maken van de Grootste Deken ter Wereld. Ook op promotiegebied valt er veel te doen om Groningen te mobiliseren voor dit project. We hebben nog relatief kort tijd (t/m mei 2018), maar een inktvlek kan ook snel gaan. Daarvoor kan ik jouw uitgebreide sociale netwerk goed gebruiken. De verbinding tussen mensen onderling ontstaat van daaruit als vanzelf. Laten we vandaag gaan brainstormen wat er allemaal mogelijk is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *