tekenen zonder meer taal

KENNISMAKEN MET

Anja van Beek van KIJK7, Praktijk voor Kunst en Communicatie, getrouwd, moeder van drie volwassen kinderen en wonend in de stad Groningen. In mijn eigen leven ervaar ik hoe belangrijk het is om mentaal en lichamelijk in beweging te blijven. Als coach en kunstwerker bied ik daarom creatieve activiteiten aan voor wie wil werken aan persoonlijke groei en/of behoefte heeft aan begeleiding op een bepaald moment in zijn/haar leven. Mijn uitgangspunt daarbij is dat ieder mens een eigen wijsheid in zich heeft en dat levenskunst voor iedereen is weggelegd. De natuurlijke en duurzame verbinding, met je zelf, de ander en de aarde waarop wij leven, is waarover ik schrijf in mijn blog. Beelden en teksten zijn door mij zelf gemaakt, tenzij anders vermeld. Wil je ze gebruiken? Doe dit dan inclusief bronvermelding.

IK STEL ME VOOR

Vanaf ik kon lezen las ik. Vanaf ik kon schrijven schreef ik. Ik hou van textiel en ik hou van tekenen. Mijn moeder was coupeuse en van haar leer ik stapsgewijs de kneepjes van de naaikunst. Op de middelbare school wordt mijn liefde voor het tekenen aangewakkerd en ik doe er eindexamen in. De tekendocent leert mij te kijken met aandacht. Op de lerarenopleiding volg ik de vakken Tekenen en Textiele Werkvormen en ik krijg van diverse kunstenaars les. Een creatieve reis vol experimenteren, ontdekken en vrijuit bewegen in het kunstzinnig proces. Mijn interesse voor kindertekeningen wordt gewekt. Eind 2016 rond ik de 3-jarige opleiding Genezend Tekenen en Creatieve Communicatie af. Hier leer ik de beeld- en tekentaal interpreteren. In 2018 richt ik KIJK7 Praktijk voor Kunst en Communicatie op, waar ik als Creatief Coach en Kunstwerker diverse activiteiten ontplooi t.b.v. bewustwordingsprocessen. Ik ben sinds 2015 aangesloten bij twee intervisiewerkgroepen en ontwikkel me voortdurend op het gebied van creatieve coaching en kunstzinnig bewustzijn. In mijn creatieve werk gaat het vooral over het maken zelf en wat dat teweegbrengt. Het draait allemaal om aandacht, zeg maar mindfulness in actie. Stilzitten is er niet bij. Stilstaan wel. Bij dat wat zich in het moment voordoet. Nieuwsgierig zijn in alle eenvoud. Het is een manier van omgaan met het leven in al zijn ups en downs.

TEKENEN ZONDER MEER TAAL

Mijn liefde voor tekenen was ik een poosje kwijt. Gelukkig vond ik haar terug en meer nog dan dat. Ik kreeg er ook een taal bij waardoor ik me met mezelf kon verbinden, met anderen en de wereld om mij heen. Het voelde als thuiskomen en alles viel op zijn plek. Ik leerde tekenen op een manier die nieuw voor mij was. Dit bracht veranderingen in mijzelf teweeg die mijn leven moeitelozer liet zijn. Reden voor mij om mezelf als creatief coach en kunstwerker in te zetten bij KIJK7. Omdat deze manier van coachen werkt op een eenvoudige maar doeltreffende manier. De taal van het tekenen is veilig, duidelijk en voor iedereen weggelegd. De tekening als schatkaart van je leven waarmee je op weg kunt. Je struikelblokken opsporen en je schatten ontdekken. Van spoor zoeken naar pad vinden. Je eigen pad wel te verstaan. Dat gun ik iedereen. Zoals Acda en de Munnik zingen: en waar ik loop is van nu af aan een weg (uit: Vandaag ben ik gaan lopen).

KIJK7 WHAT’S IN THE NAME?

“so don’t be afraid to let them show,
your true colours are beautiful,
like a rainbow”
True Colors, Cindy Lauper.

KIJK7. Jij bent één van de vele kleuren die ertoe doen. Stralend als in die van een regenboog. Laat je angst(en) varen. Laat je zien. Wie ben jij, wat heb jij te doen op jouw plek? Wat is jouw deel in het geheel? Om het op zijn cruijffiaans te zeggen: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”.
Daarvoor moet je wel eerst kijken, anders kun je het niet zien. Kijken met aandacht. Waarnemen. Voelen. Luisteren naar je lijf. Stil worden, stappen zetten, in beweging komen. KIJK7.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *